Kolumni: Suomen kasvavin laji menestyy, mutta sitä ei silti arvosteta tarpeeksi

Suuret tunteet todella kuuluvat myös eUrheiluun: riemu ratkesi heti finaalipelin jälkeen viime elokuussa järjestetyssä pelitapahtumassa Assemblyillä, kun Team Gigantti nappasi Overwatch –pelin turnauksessa kultaa
Elektorninen urheilu eli eUrheilu on tällä hetkellä yksi kasvavimmista lajeista. Turnauksissa liikkuu jopa tuhansia euroja ja lajille löytyy kysyntää yhä enemmän. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä mitä järkeä koko hommassa on eivätkä todellakaan pidä sitä urheilulajina. Aikuiset ihmiset istuvat ruudun ääressä useita tunteja ja näppäilevät tietokoneensa näppäimistöä, kun voisivat käyttää aikansa johonkin järkevään. Mutta onko se oikeasti näin mustavalkoista?

Aivan kuin missä tahansa muussa urheilulajissa, voitto vaatii töitä myös eUrheilussa. Pelaaminen ei ole vain istumista ruudun ääressä ja kotiinsa linnoittautumista. Useimmissa peleissä pelataan tiimeittäin, joten yhteistyötaidot paranevat. Koska pelit ovat strategisia, on jokaisen puhallettava yhteen hiileen, joten ei vain ajatella itseään. Ennen itse kilpailua, tiimi harjoittelee ja laatii suunnitelmaa kuinka vastustajat voitetaan. Eikö kuullosta melko samalta, kuin vaikka jalkapallossa? Ainoa ero on vain se, että kaikki tapahtuu elektronisesti.

Stereotyypillisin mielikuva pelaajista, eli niin kutsutuista ”nörteistä” on se, etteivät he liiku ollenkaan. He vain ovat kotonaan, pelaavat ja syövät. Tämä väite ei ole totta, sillä ihan oikeakin liikunta on tärkeää tietokonepelaajille. Aivan kuten muillekin, jota tuijottavat ruutuja päivät pitkät. Ja heillä, kuten kaikilla muillakin ihmisillä on myös muuta elämässään kuin heidän työ, joka tässä tapauksessa on pelaaminen.

Ulkomailla lajia osataan arvostaa enemmän kuin täällä meillä Suomessa. Siellä voittosummat ovat jopa miljoonia. Onneksi kuitenkin suurin osa ymmärtää mistä koko hommassa on kyse ja näin elektroniselle urheilulle avautuu aina vain uusia ovia. Suomessa järjestetään kokoajan vain lisää tapahtumia, johon kokoonnutaan porukalla pelaamaan ja pitämään hauskaa.  Suomesta on jopa lähtenyt ulkomaille taidokkaita pelaajia tavoittelemaan yhä isompia voittoja, joten kyllä meiltä sitä osaamista löytyy.


Kilpapelaaminen on urheilua siinä missä muutkin lajit ovat. Säntillistä harjoittelua, useiden tuntien uhraamista asialle jota rakastaa ja ennen kaikkea suuria tunteita. On jo aika unohtaa kaikki ennakkoluulot ja väärät käsitykset ja siirtyä ajassa eteenpäin. Kuten Hjallis Harkimokin on todennut, eUrheilu on tulevaisuuden olympialaji.

Kommentit